The Firing Line Forums

Go Back   The Firing Line Forums > The Skunkworks > The Smithy

Reply
 
Thread Tools
Old March 10, 2013, 01:10 AM   #1
BornToLooze
Member
 
Join Date: March 8, 2013
Posts: 80
Mossberg 500 not wanting to pump

I got a Mossberg 500 a couple weeks ago and today I finally got a chance to break it in today. After about 75 rounds it won't pump any more. I pulled the trigger to shoot the round in the chamber and then it wouldn't pump. It's like the pump froze up. And I was using those Winchester target rounds.
BornToLooze is offline  
Old March 10, 2013, 01:35 PM   #2
g.willikers
Senior Member
 
Join Date: September 28, 2008
Posts: 5,022
Check to see if the action block lever, the button at the rear of the trigger guard, is functioning.
Pushing it up should release the action and gun should pump.
Also check the safety button on the top of the receiver to see if it works.
If it's broken, it could be jamming that same action block lever.
It's possible that it's only a stuck case in the chamber.
Give it a robust pump, maybe, to eject.
Is the round in the barrel chamber live or not?
Are there live rounds still in the mag tube?
__________________
Lock the doors, they're coming in the windows.
g.willikers is offline  
Old March 10, 2013, 07:23 PM   #3
idek
Senior Member
 
Join Date: August 20, 2009
Posts: 594
Quote:
And I was using those Winchester target rounds.
Do you mean good target rounds, or the cheap bulk stuff? I've had my 500 slide get stuck once or twice and my brother's 870 slide got stuck a time or two. Cheap Winchester shells were always the culprit. The brass must not be consistently sized, and they can get stuck too tightly in the chamber sometimes.

The cheap Federal or Remington load never caused that problem.
idek is offline  
Old March 10, 2013, 07:35 PM   #4
RonR6
Senior Member
 
Join Date: February 2, 2013
Location: South Eastern PA
Posts: 108
Is there possibly a piece of fired shotshell stuck in there. Pull the trigger assembly and check it out, also look for loose/broken parts??
RonR6 is offline  
Old March 10, 2013, 08:55 PM   #5
BornToLooze
Member
 
Join Date: March 8, 2013
Posts: 80
I checked the action block and the saftey, they both work, and I tried pumping it, it didn't work. The round in it isn't live, but there are a couple in the magazine tube that are. And it is the cheap bulk kind. If there's a round stuck in the chamber what would be the best way of getting it out?

EDIT: I got it out, I just had to pull down on the pump with both hands.

Last edited by BornToLooze; March 10, 2013 at 09:04 PM.
BornToLooze is offline  
Old March 10, 2013, 09:17 PM   #6
4V50 Gary
Staff
 
Join Date: November 2, 1998
Location: Colorado
Posts: 16,728
There are two shell stops, one on each side of the gun. One holds the shell in place and the other stops the next shell after it when the first shell pops out of the tube and onto the carrier (otherwise you would have two shells trying to get onto the carrier). First shell stop isn't releasing.
__________________
Vigilantibus et non dormientibus jura subveniunt. Molon Labe!
4V50 Gary is offline  
Old March 11, 2013, 03:58 PM   #7
Roughedge
Senior Member
 
Join Date: January 24, 2011
Location: Monroe,NC
Posts: 342
Take the trigger out and see if it cycles then, if not you may have a bent action bar.
__________________
The man that die's with the most stuff win's!
Roughedge is offline  
Old March 16, 2013, 02:34 PM   #8
Recoiljunky
Senior Member
 
Join Date: January 11, 2011
Location: Jupiter, florida
Posts: 218
get some flitz or jb borebrite and buff the bageebeeze out of the chamber. its a comon preoblem with the newer 500's and 870's
Recoiljunky is offline  
Old March 19, 2013, 11:23 AM   #9
5thShock
Senior Member
 
Join Date: August 28, 2006
Posts: 250
Fixed yet? Happened here once. Be sure it is not a live round. Held the forearm tight and hit the holding hand with the other one, the sticky shell popped loose and all was well.
5thShock is offline  
Old March 19, 2013, 01:20 PM   #10
BornToLooze
Member
 
Join Date: March 8, 2013
Posts: 80
Ya, I just had to put he butt on the ground and pump with both hands.
BornToLooze is offline  
Old March 19, 2013, 02:59 PM   #11
xLPlushy
Senior Member
 
Join Date: March 7, 2012
Location: Eastern PA
Posts: 160
Mossberg 500 not wanting to pump

I've had this happen a few times with my 500. It's a 1996 manufacture. I bought it used. Had it happen on the cheap bulk stuff, not sure what brand, and had to do the butt on ground 2 hand pump as well. Also had it happen to me recently when I put a new stock on it. I was cycling the action to verify unloaded status, and it locked on empty chamber. Have to detail strip it and give it a good cleaning and lube.
xLPlushy is offline  
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
This site and contents, including all posts, Copyright © 1998-2014 S.W.A.T. Magazine
Copyright Complaints: Please direct DMCA Takedown Notices to the registered agent: thefiringline.com
Contact Us
Page generated in 0.09034 seconds with 9 queries