The Firing Line Forums

Go Back   The Firing Line Forums > The Hide > The Dave McCracken Memorial Shotgun Forum

Reply
 
Thread Tools
Old December 26, 2009, 10:07 PM   #1
Blackops_2
Senior Member
 
Join Date: July 20, 2008
Location: Mississippi
Posts: 2,586
Skeet B 1100 will only fire 1 shot.

This gun is taken well care of and all. Cleaned after it's shot. Now for some reason it wont cycle the round in magazine. So i can only shoot one shot when shooting skeet. Any ideas what the problem is?
Blackops_2 is offline  
Old December 27, 2009, 01:27 AM   #2
zippy13
Senior Member
 
Join Date: August 23, 2008
Location: SoCal
Posts: 6,411
Nice gun. I'm assuming that the bolt moves when you shot, but not enough to fully cycle the gun. If this is the case: Is it enough to cause the first round to fully eject, or (1) does the bolt close (or partially close) on the spent hull? Or, (2) the spent hull is ejected from the gun and the bolt closed on an empty chamber. Or, (3) does the bolt stay open after you shoot? It's hard to tell you what's wrong without having a complete description of the problem. Also, you've not told us if this is something new. If yes, than what precipitated the change? Typically, 1100s start acting up right after you've had them apart for cleaning or you changed ammo -- you didn't tell us what ammo you're using.

Unless something is broken/worn, or you've switched to too light loads, the number one cause of 1100 troubles is getting the rings re-installed incorrectly. Also, the rings and mag tube need to be clean enough so the rings slide freely as the gun it turned end over end with the bolt open. If the mag tube is rusty, it needs to be polished. (Mag tube corrosion is a common 1100 problem, and it's why the model 11-87 switched to stainless steel.) A worn O-ring is also on the list of typical culprits -- they are cheap, install a new one. Next, clean the gas ports, many otherwise clean 1100s have crud in the gas ports. The Skeet B 1100 has two 0.086-inch vent holes, use a #44 drill, or specialized crud punch, to clean the barrel vents.

These days, with the proliferation of "lite" and "extra lite" target loads, some ammo just isn't powerful enough to fully cycle an 1100 even if everything else is okay. You might try some name-brand 12-ga 3-dram 1-1/8-oz 1,200-fps standard target loads (not discount store promotional field loads). If the gun functions properly with these, then you know there's probably nothing wrong. If you are going to feed your gun a steady diet of light loads, then you might consider having the barrel vents enlarging by someone who knows what he's doing.
zippy13 is offline  
Old December 27, 2009, 06:18 AM   #3
Blackops_2
Senior Member
 
Join Date: July 20, 2008
Location: Mississippi
Posts: 2,586
I haven't shot it in over two years, since it started messing up. It's not a new gun it's my dads. Has been clean thoroughly the way i remember it is it will shoot and cycle the first round just fail to load the second breach stays open and it doesn't cycle the next round. And yes this is with 1 1/8 shot, i mostly Run AAs through the 1100s. I'll verify today and try to shoot more than one load and see what happens. My dad suspects its an 0 ring problem, he stripped it and cleaned it and still nothing changed. Hoping we can solve it the gunsmith i got is a excellent machinist when it comes to fixing things, building things, and rifle bedding and barreling, he's good with shotguns too from what i can tell.
Blackops_2 is offline  
Old December 27, 2009, 05:19 PM   #4
Blackops_2
Senior Member
 
Join Date: July 20, 2008
Location: Mississippi
Posts: 2,586
Found the problem i believe. We stripped it today and everything was fine till my dad noticed a broken extractor claw. Which now appears to be the issue.
Blackops_2 is offline  
Old December 27, 2009, 07:29 PM   #5
zippy13
Senior Member
 
Join Date: August 23, 2008
Location: SoCal
Posts: 6,411
Outstanding home smithing!
zippy13 is offline  
Old December 27, 2009, 09:12 PM   #6
Blackops_2
Senior Member
 
Join Date: July 20, 2008
Location: Mississippi
Posts: 2,586
We cleaned the ports and almost every part of both of the 1100s and i have to admit they're some of the most dirty shooting guns i've ever seen. The rag was black with residue.
Blackops_2 is offline  
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:04 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
This site and contents, including all posts, Copyright © 1998-2014 S.W.A.T. Magazine
Copyright Complaints: Please direct DMCA Takedown Notices to the registered agent: thefiringline.com
Contact Us
Page generated in 0.06297 seconds with 7 queries