The Firing Line Forums

Go Back   The Firing Line Forums > The Hide > The Art of the Rifle: Bolt, Lever, and Pump Action

Thread Tools Search this Thread
Old February 1, 2013, 02:23 AM   #1
Junior Member
Join Date: May 29, 2012
Posts: 2
Marlin XT-22 FTE

I have been having problems with a round not ejecting on my Marlin XT-22. It is a magazine fed bolt action, and when the bolt is pulled back the round has not even moved. It is almost as if the extractor hook is not grabbing the rim of the shell, or is letting go as the bolt is rotated (there is a slight backward camming action as the bolt is rotated). The gun has been cleaned and checked, though I could try again if I knew where to look.

I was hoping to get some ideas about where to look for problems. I'd rather not send it back to Marlin, though if I knew where to look I could take it to a local gunsmith.

Thanks for your advice.
Daosus is offline  
Old February 1, 2013, 08:26 AM   #2
Join Date: October 15, 2012
Location: Illinois
Posts: 67
I am not a gunsmith, nor do I pretend to be one. I do have an XT-22 and stayed in a holiday inn once. Just a though, the extractor is just spring steel, have you tried giving it a little pressure by bending it in? I noticed on mine that it had some burrs from the stamping process, I took them off before I shot the gun, maybe that would help? Also, mine likes to build up residue in the little extractor channel on the side of the barrel. I know on some of my handguns if that gets gummed up, then they extract funny. Maybe check there.
aarmel732 is offline  
Old February 1, 2013, 11:05 PM   #3
Junior Member
Join Date: May 29, 2012
Posts: 2
Huh, it never occured to me to take off the extractor. I removed it from the bolt, cleaned everything, and bent it slightly inwards. Hopefully that will help.

Thanks for your advice.
Daosus is offline  
Old July 13, 2013, 10:22 PM   #4
Junior Member
Join Date: April 14, 2012
Posts: 1
I just got an xt-22 for my son and we are having this problem as well. Did bending the extractor correct the problem?
guiltyimnot is offline  
Old July 14, 2013, 01:47 AM   #5
Weatherby Fan
Join Date: May 9, 2013
Posts: 40
Check for burr on chamber caused by dry firing.
Weatherby Fan is offline  
Old July 16, 2013, 11:46 AM   #6
Senior Member
Join Date: October 18, 2006
Posts: 6,223
I had a similar problem with a Zastava Z5. Had to polish the chamber to fix the issue.

Machine guns are awesome until you have to carry one.
Jimro is offline  

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

All times are GMT -5. The time now is 03:11 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2015, vBulletin Solutions, Inc.
This site and contents, including all posts, Copyright © 1998-2015 S.W.A.T. Magazine
Copyright Complaints: Please direct DMCA Takedown Notices to the registered agent:
Contact Us
Page generated in 0.11248 seconds with 9 queries