The Firing Line Forums

Go Back   The Firing Line Forums > The Skunkworks > The Smithy

Reply
 
Thread Tools
Old December 29, 2008, 12:39 PM   #1
Sam06
Senior Member
 
Join Date: May 19, 2008
Location: Fayettenam
Posts: 1,086
Remington 1100

I am hoping I can get some tips here. I have an 1100 that is having feeding problems.

Here is what is happening: The carrier is not Automatically lifting the shell up to the bolt to be loaded. With the bolt forward I load 3 shells in to the magazine tube. I pull the bolt to the rear, the 1st shell pops out of the magazine but the bolt does not go forward. I have to push on the button at the bottom of the carrier to load the shell. Sometimes the 2nd shell will load but not always.

Here is what I have done:
1. Replaced the Magazine spring
2. Cleaned out the Magazine tube
3. Cleaned the Follower, it moves freely in the tube when the spring in removed.
4. Detail striped the gun and cleaned and oiled it.
5. Cleaned the trigger assembly but not dissembled except to work on the carrier.
6. Oiled the gun to spec's

I think the problem is in the Carrier. It looks like the spring that pushes on the Carrier latch is pushing too hard and not letting it release. I would like to know if I am going in the right direction and if Anyone thinks I may need to cut a coil off the spring. I have filed and smoothed the surface where the Latch connects to the carrier.........Any Thoughts

Some background on this gun: I got it used and in bad shape. I have been working on it and plan to make it my shotgun for 3 gun matches(Back up Gun) I have replaced just about everything in it that wears except the drive spring and I have one on order. The carrier in the gun was bent so I replaced it. It would not function when I got the gun(I paid $100 for the gun). I am not a Gunsmith but I know my way around guns and have worked on mine and kept them running for years. This is my 1st foray into the 1100 so I am a little hesitant to do anything major. I have a good gunsmith I can take it to but I like doing things myself.........Thanks in advance.......sam
__________________
The two most abundant elements in the universe are hydrogen and stupidity.
Sam06 is offline  
Old December 29, 2008, 08:27 PM   #2
nutty ned
Senior Member
 
Join Date: November 26, 2006
Posts: 765
Does it shoot and auto load ok?
Mine does what you wrote, too; but, works right when I shoot it.
nutty ned is offline  
Old December 29, 2008, 09:22 PM   #3
Ruger4570
Senior Member
 
Join Date: April 3, 2005
Location: Rochester, New York
Posts: 2,136
If I understand your post correctly, that is what an 1100 will do. Lift a shell from the mag tube and you have to press the release on the botom for it to feed onto the chamber. My Berreta 390 works on the same principle, the shell is lifted and will chamber only when the "release" button is pushed.
Ruger4570 is offline  
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
This site and contents, including all posts, Copyright © 1998-2014 S.W.A.T. Magazine
Copyright Complaints: Please direct DMCA Takedown Notices to the registered agent: thefiringline.com
Contact Us
Page generated in 0.06195 seconds with 9 queries