The Firing Line Forums

Go Back   The Firing Line Forums > The Skunkworks > The Smithy

Reply
 
Thread Tools
Old August 12, 1999, 03:53 PM   #1
Macoute
Member
 
Join Date: October 9, 1998
Posts: 24
The past two times that I have fired my 1911, it has failed to go completely into battery about 6 times. The round begins to chamber, but the cycle halts with the slide about 1/4 of an inch to the rear of locking. Thumb pressure puts the gun into battery. What could be causing this problem? Or is this normal when breaking in an new gun (so far only 221 rounds through it)? Please no flaming the 1911 or the breaking in period. I see a gun much like any other mechanical device, I believe it takes a little while for the parts to wear to where they fit and function perfectly. Thanks.
Macoute is offline  
Old August 12, 1999, 03:59 PM   #2
Coinneach
Staff Alumnus
 
Join Date: February 23, 1999
Location: Denver, CO
Posts: 4,273
You might check the headspace. If there's crud in the chamber, that can reduce the headspace, thus preventing the slide from going into battery.

------------------
A vote for the lesser of two evils is still a vote for evil.
Vote Libertarian - For A Change.
Coinneach is offline  
Old August 12, 1999, 04:06 PM   #3
metro25
Member
 
Join Date: July 11, 1999
Posts: 75
What type of ammo are using wadcutter, ball or hollowpoint? What type of magazine are you using G.I., Wilson, Les Baer? Look at the roof of the barrel chamber check for leading or fouling. Put an empty magazine and lock the slide back check the distance of the magazine feed lips to the throat of the barrel. Check the magazine follower and spring. Hope these helps
metro25 is offline  
Old August 12, 1999, 04:37 PM   #4
johnboy
Retired Screen Name
 
Join Date: November 17, 2000
Posts: 204
Had this problem on my Springfield. The extractor was real "tight". Had a buddy of mine tune it, and at the same time polished the breach face. Problem solved. If it wasn't a new gun, low round count, I'd say also look at the recoil spring. Check it versus a new one. Is it "short"?
johnboy is offline  
Old August 12, 1999, 05:54 PM   #5
JoeHatley
Senior Member
 
Join Date: July 1, 1999
Location: Iowa
Posts: 2,135
What type of ammo were you using, factory or reloads? Was your chamber gunked up? I've had the same problem in the past. For me it's always been bad ammo (my reloads) or a really dirty chamber (my fault) Joe


------------------
Go NRA
JoeHatley is offline  
Old August 12, 1999, 09:17 PM   #6
James K
Staff
 
Join Date: March 17, 1999
Posts: 19,482
Some additional thoughts:

Check the breech face for roughness; the case rim must slide smoothly up under the extractor.

Check the extractor and see if the hook is properly shaped, and is rounded and slightly open at the bottom. Again, the case must slip under it. A sharp edge will prevent that.

You didn't say the make of your gun; some are better made than others. A few makes have simply been atrocious.

Jim

P.S. Don't let me get started on brand new guns that won't work without some kind of magic and expensive "break in" period. I tend to get very irritated.

Jim

[This message has been edited by Jim Keenan (edited August 12, 1999).]
James K is offline  
Old August 13, 1999, 04:49 PM   #7
HS
Senior Member
 
Join Date: October 11, 1998
Location: Brisbane.....Australia
Posts: 1,258
Also try OILING the gun.
Don't trust it to be well lubricated after 200+rnds outa the box !

------------------
"The Gun from Down Under !"
http://www.para1911fanclub.w3.to/


HS is offline  
Old August 16, 1999, 11:34 AM   #8
zot
Senior Member
 
Join Date: April 2, 1999
Location: U.S.A.
Posts: 566
I have a Ballister Molina that had a weak
recoil spring and had caused burrs of metal on slide where it would hit the frame in full
recoil, had to file burrs off and replaced with factory Colt 18 1/2 pound recoill spring
now it cycles every time, also put a Buff pad
on and no more battering between slide and frame.
zot is offline  
Old August 16, 1999, 12:56 PM   #9
Macoute
Member
 
Join Date: October 9, 1998
Posts: 24
I put an 18.5 Wollf recoil spring in and oiled the barrel heavier than I usually do and fired 100 rounds with no problem. Hopefully, it is fixed. Thanks for all of the help.
Macoute is offline  
Old August 17, 1999, 01:36 PM   #10
Gun Plumber
Member
 
Join Date: February 20, 1999
Posts: 44
Take a look at the bottom barrel lugs. I have seen M1911's where the radius on the bottom lugs do not have the proper clearence for link-up, this will cause binding right before the gun goes into battery.
Gun Plumber is offline  
Old August 19, 1999, 11:56 PM   #11
fremont
Junior Member
 
Join Date: August 17, 1999
Posts: 7
Had the same problem with a new 1911. Extractor was too tight, and breech face needed polishing. Take slide off and put a loaded round's case lip under extractor. Round should be able to "slump" a little, but the round should not fall out when you rotate slide 360 degrees. If too tight, take out extractor (no big deal) and bend it back a wee bit. Get a maintenance book--like the one from Wilson Combat--it'll help alot in doing all of the above. Good luck.
fremont is offline  
Reply

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:00 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
This site and contents, including all posts, Copyright © 1998-2014 S.W.A.T. Magazine
Copyright Complaints: Please direct DMCA Takedown Notices to the registered agent: thefiringline.com
Contact Us
Page generated in 0.08848 seconds with 9 queries